Emberi méltóság

 

A bíróság ezekben az ügyekben elsősorban azt mérlegeli, hogy olyan durva-e a sérelem, amely indokolja sérelemdíj megítélését. Szerepet játszik az is, hogy a károsultat ezek a sérelmek milyen nagy nyilvánosság előtt érték. A bíróság tekintetbe veszi a sértett ismertségét és azt is, hogy társadalmi pozíciójánál fogva (pl. politikus) nem kell-e többet elviselnie, mint az utca emberének. Ezek a sérelmek leggyakrabban más becsmérlésének, rossz színben feltüntetésének, hamis megvádolásának, stb. formájában valósulnak meg. Az olyan csekélyebb súlyú sérelmek esetében, amelyekről a bíróság úgy véli, hogy a mindennapi élettel szokásosan együtt járó kisebb bosszúságról van szó, általában nem jár sérelemdíj.

Példák

Fővárosi Ítélőtábla: 17.Pf.21.261/16
Káresemény éve: 2015.
Esemény: parkolási társaság ellen több pert megnyert, ellene ugyanabban az ügyben mégis új fizetési meghagyás iránti kérelmet nyújtottak be.
Ítélet éve: 2017.
Ítélet: 200.000 Ft. a káreseménykor érvényes értékviszonyok alapján

Fővárosi ítélőtábla 2.Pf.21.431/16
Káresemény éve: 2008.
Esemény: a felperes közszereplő, az egyik TV csatorna műsorában többször rágalmazták kábítószeres bűncselekménnyel, ismerősei előtt magyarázkodnia kellett, társadalmi megítélése hátrányosan változott, családjára is hatott.
Ítélet éve: 2017.
Ítélet: 5 Mio Ft. a káreseménykor érvényes értékviszonyok alapján


Üzenetküldés

Név (kötelező)

Email cím (kötelező)

Telefonszám

Üzenet