Testi épség

Számos esemény okozhatja a testi épség, egészség sérelmét, a közlekedési, munkahelyi, háztartási és más balesetektől kezdve, a sérült terhére elkövetett bűncselekményen, az orvosi műhibán át akár az olyan esetekig, amikor a károsult becsületén, emberi méltóságán, stb. esett csorba okoz testi vagy lelki megbetegedést.
Annak megítélésekor, hogy a sérelemmel milyen összegű sérelemdíj áll arányban, a bíróság nagyon sok tényezőt vehet figyelembe, mint pl. a sérülés, betegség súlyossága, a gyógykezeléssel járó szenvedések, a sérült kora, foglalkozása, munkaképesség csökkenése, családi körülményei, hobbija stb. Ezért csak a bírói gyakorlat alapos elemzése alapján lehet megbízhatóan állást foglalni abban a kérdésben, hogy mekkora összeget lehet reálisan követelni a perben. A gyakorlat elemzése azért is nagyon fontos, mert a szórás óriási.

Példák

Fővárosi Ítélőtábla 2.Pf.I.20,076/14 sz.
Káresemény éve: 2011.
Esemény: dulakodás következtében az alperes felperest farpofáján 5-7 cm mélyen megszúrta, a gyógyult.
Ítélet éve: 2015.
Ítélet: 250.000 Ft. a káreseménykor érvényes értékviszonyok alapján

Fővárosi Itélőtábla Pf.21528/16
Káresemény éve: 2012.
Esemény: közlekedési balesetben koponyatörést, agyzúzódást, bordatörést, egyéb töréseket szenvedett, munkaképesség csökkenése 100%, magatehetetlen, teljes gondozásra szorul.
Ítélet éve: 2017.
Ítélet: 30 Mio Ft. a káreseménykor érvényes értékviszonyok alapján


Üzenetküldés

Név (kötelező)

Email cím (kötelező)

Telefonszám

Üzenet